Na co komu gwiazdka Michelina

0
169
Rate this post

Przewodnik Michelina po raz pierwszy nagrodził w 2013 roku polską restaurację, dając jej gwiazdki. Tą restauracją było Atelier Amaro w Warszawie. Jest to pierwsza i jedyna polska restauracja, jednak gwiazdki Michelina są nader pożądane przez restauratorów na całym świecie. Pierwszy przewodnik powstał w 1900 roku, a przewodnik gastronomiczny jest wydawany raz w roku, zachwalając najlepsze na świecie restauracje. Wywiady na tema restauracji są zawsze przeprowadzane przez tajemniczych klientów, którzy nie mogą się zdradzić tym, że właśnie sondują restaurację i oceniają ją pod kątem możliwości zarekomendowania w przewodniku. Nie można zapłacić wydawcy za to, aby pojawić się w przewodniku – to przewodnik wybiera lokale, które mogą się w nim znaleźć, to także autorzy przewodnika wskazują specjalności z danego lokalu oraz raz na 18 miesięcy dodatkowo dokonują inspekcji, aby zaktualizować podaną ocenę. Ocena Michelina to trzy gwiazdki – jedna oznacza lokal godny uwagi, dwie gwiazdki zdobywa lokal, który warto odwiedzić, a trzy gwiazdki – lokal, który powinno się obowiązkowo odwiedzić podczas turystycznych wojaży. Te gwiazdki stanowią nobilitację głównie z powodu tego, że to Francuzi dokonują wyboru lokali i je oceniają, a sam właściciel restauracji nic nie może zrobić, aby móc zaistnieć w tym ekskluzywnym przewodniku.
Lipiec 20th, 2013 dobre przepisy Możliwość komentowania Światowi znani kucharze została wyłączona