Ciasto

0
155
Rate this post

kulinaria (5)Ciasto można posypać zwykłym cukrem. Ale można z niego też wyczarować substancję, która zmienia kolor i smak. Można z niej wyczarować wiele wspaniałych rzeczy – karmel. By powstał lukier należy zagotować cukier do minimum 160 stopni Celsjusza. Do zmierzenia jego temperatury powinno użyć się specjalnego kulinarnego termometru. Do gotującego się cukry należy dodać odrobinę wody, która wyparuje, ale sprawi, że lukier będzie bardziej plastyczny. Lukier można barwić, dzięki temu nasze dania staną się bardziej kreatywne. Bezbarwny lukier sprawdzi się do owoców czy białych deserów takich jak serniki. Do cukru możemy dodać mleko w proporcji 1:1 oraz masło wtedy otrzymamy cukierki podobne w smaku do krówek. Lekko przypalony karmel będzie idealny do barwienia i aromatyzowania mięs. Dodatek naturalnego karmelu podbije smak jasnego piwa, a czekoladowe ciasto stanie się bardziej wyraziste w smaku. Efektownie rozlany na papierze karmel po ostygnięciu będzie ciekawą ozdobą na wykwintnych ciastach czy lodowych deserach.