PASZTET WIEJSKI

0
167
Rate this post

kulinaria (17)SKŁADNIKI:

Na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
15 dag masła
Sól
Na pasztet:
20 dag wątróbek drobiowych
50 dag łopatki wieprzowej
50 dag tłustego boczku
50 dag surowego fileta z indyka
15 dag wędzonego fileta z indyka
1 cebula
2 jajka
Jedna kajzerka
4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
Słodka i ostra papryka
Sól, pieprz
Olej

Wykonanie:

Mięso wieprzowe, indycze (surowe) i boczek zalać w garnku posoloną wodą i gotować do miękkości (2,5 godziny). Bulkę namoczyć. Cebulę obrać i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać wątróbki i jeszcze chwilkę podsmażyć. Ugotowane i przestudzone mięso i wątróbki wraz z odciśniętą bułką zmielić. Do masy dodać jajka, pokrojonego w kawałki wędzonego indyka posiekaną natkę. Wyrobić masę i doprawić papryką, solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Z podanych składników zagnieść ciasto i rozwałkować. 2/3 ciasta wylepić teflonową formę i nałożyć na ciasto farsz pasztetowy i przykryć resztą ciasta. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec pasztet około 1,5 godziny.