Gotowanie na parze

0
150
Rate this post

kulinaria (10)Na polskich stołach nadal królują potrawy tłuste i wysokokaloryczne. Jest to kwestia tradycji, jednak zbyt częste posiłki z nadmiarem wody, tłuszczu, soli i innych sztucznych przypraw mogą skończyć się przykrymi dolegliwościami i chorobami. Na szczęście, coraz częściej mówi się o alternatywnej drodze gotowania – o gotowaniu na parze. To najzdrowszy sposób przygotowywania posiłków, w szczególności różnych gatunków mięsa i ryb, warzyw, ryżu oraz kasz.
Gotowanie na parze pozwala pozostawić naturalne smak potraw, a dania stają się prawdziwą, zdrową ucztą i są bogate w drogocenne witaminy i składniki mineralne. Mają też zupełnie inny kolor – bardziej wyrazisty, intensywny. Ten sposób przyrządzania posiłków nie wymaga dodawania wody, tłuszczu czy niezdrowej soli, dzięki czemu przygotowane potrawy są lekkostrawne i delikatne. Jest to nie tylko sposób na codzienne zdrowe żywienie, ale także metoda na pozbycie się zbędnych kilogramów. Jedzenie przygotowywane na parze pomaga przyspieszyć przemianę materii, co skutkuje utratą zbędnych kilogramów. Samo gotowanie jest również niezwykle proste – zajmuje tylko kilka minut!