Projekt lokalu gastronomicznego

0
172
Rate this post

Projekt lokalu gastronomicznego (6)O tym, ilu klientów odwiedza lokal gastronomiczny, decyduje nie tylko jakość serwowanego w nim jedzenia, ale również panujący w nim klimat. Właśnie dlatego projekt lokalu gastronomicznego powinien obejmować jego wystrój. W przypadku restauracji czy baru projektanci wnętrz mogą sobie zazwyczaj pozwolić na więcej niż wtedy, gdy zajmują się zwykłymi lokalami mieszkalnymi. Dlaczego? Klienci restauracji przebywają w niej zazwyczaj około godziny, może dwóch. Wyjście do restauracji traktowane jest zazwyczaj jako szczególna okazja, co oznacza, że powinno stanowić wydarzenie niecodzienne. Nie trzeba zachowywać aż takiego umiaru jeśli chodzi o przepych czy dodatki – można postawić na odważne kontrasty czy nietypowe oświetlenie, które niewątpliwie drażniłoby nas, gdybyśmy mięli z nim obcować na co dzień. Lokale gastronomiczne powinny jednak, podobnie jak mieszkania, być urządzone schludnie i praktycznie. Nie można stawiać wartości estetycznych ponad praktycznymi – nawet najciekawsza rzeźba stojąca na drodze kelnerów czy gości będzie niepożądana.