Ciasta z letnich owoców – przepisy i inspiracje

0
128
Rate this post

Lato to czas, w którym możemy cieszyć się wyjątkowymi smakami sezonowych owoców, takich jak truskawki, maliny, poziomki czy morele. Kolorowe i pyszne dary natury doskonale smakują w wersji saute, jednak równie dobrze sprawdzają się także jako składniki wakacyjnych ciast i deserów. 

Jakie owoce warto dodać do ciasta? 

Każdy z nas ma swoje szczególne upodobania, jeśli chodzi o owoce – zarówno całoroczne, jak i te sezonowe. Jeśli jednak o chodzi o wakacyjne wypieki, najlepiej sprawdzą się w nich soczyste truskawki, dodające charakteru maliny oraz wiśnie i czereśnie. Ponadto z lekkimi, letnimi ciastami dobrze komponują się także jeżyny i porzeczki, a kontrastowym, dającym opór zębom elementem w deserze mogą być morele lub nektarynki.  

W roli głównej w letnich ciastach i deserach, jak również w owocowych, wakacyjnych kompotach doskonale sprawdzi się także rabarbar. Równie dobrze smakować będzie w duecie z biszkoptem czy kruchym ciastem oraz w bogatszym połączeniu z innymi owocami.  

Ciasta z owocami na lato – pomysły 

Największym atutem większości letnich ciast z sezonowymi owocami jest fakt, że ich przygotowanie jest niezwykle proste. Wystarczy bowiem kilka prostych składników, sprawdzony przepis i nowoczesny, ułatwiający pracę sprzęt, taki jak piekarnik parowy seria 800 SteamBoost, który nawet amatorowi pomoże stworzyć pyszny i udany deser.  

Przepisem idealnym dla początkujących jest ciasto z rabarbarem i truskawkami. Do jego przygotowania potrzebne będzie: 

  • 5 jajek, 
  • ¾ szklanki cukru, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • półtorej szklanki mąki, 
  • ¾ szklanki oleju, 
  • 250 g rabarbaru, 
  • 600 g truskawek. 

Owoce dokładnie myjemy, kroimy na niewielkie kawałki i odkładamy na później. Białka jajek ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Pamiętajmy o stopniowym dosypywaniu kryształu, najlepiej po łyżce. Następnie dodajemy żółtka, także po jednym, cały czas mieszając. Dodajemy także olej, mąkę oraz proszek do pieczenia i miksujemy aż do dokładnego połączenia się składników. Gotową masę przekładamy na blachę wysmarowaną masłem. Delikatnie wciskamy w masę pokrojone, przygotowane wcześniej owoce. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do około 180 stopni na 45 minut. Gotowe ciasto pozostawiamy do lekkiego ostudzenia i posypujemy cukrem pudrem.

Ciekawym pomysłem, szczególnie dla fanów serników, jest przepis na letni sernik na zimno z truskawkami. Aby przygotować deser, należy zaopatrzyć się w: 

  • około 20 g żelatyny, 
  • 100 ml wody, 
  • ser do sernika lub twaróg półtłusty, 
  • 100 do 120 g cukru, 
  • szklankę kremówki 30%, 
  • łyżkę cukru lub ekstraktu waniliowego, 
  • 300 g truskawek.  

Pracę rozpoczynamy od rozpuszczenia żelatyny w ciepłej wodzie i jej dokładnego wymieszania. W osobnej misce ucieramy i mieszamy na jednolitą masę ser, cukier, śmietankę kremówkę oraz ekstrakt lub cukier waniliowy. Łyżkę gotowej masy serowej przekładamy do ostudzonej żelatyny z wodą i dokładnie mieszamy. Czynność tę powtarzamy kilka razy, a następnie połączoną z żelatyną masę przelewamy do większej miski z mieszanką serową i dokładnie mieszamy. Całość przekładamy do tortownicy i pozostawiamy w lodówce do ostudzenia, na około 30 minut. Umyte i pokrojone w kawałki truskawki układamy na serniku, który w takiej formie ponownie wstawiamy do lodówki, tym razem przynajmniej na 3–4 godziny. Po tym czasie możemy już delektować się pysznym, chłodnym i idealnym na upalne dni deserem.