Lato to czas, w którym możemy cieszyć się wyjątkowymi smakami sezonowych owoców, takich jak truskawki, maliny, poziomki czy morele. Kolorowe i pyszne dary natury doskonale smakują w wersji saute, jednak równie dobrze sprawdzają się także jako składniki wakacyjnych ciast i deserów.
Jakie owoce warto dodać do ciasta?
Każdy z nas ma swoje szczególne upodobania, jeśli chodzi o owoce – zarówno całoroczne, jak i te sezonowe. Jeśli jednak o chodzi o wakacyjne wypieki, najlepiej sprawdzą się w nich soczyste truskawki, dodające charakteru maliny oraz wiśnie i czereśnie. Ponadto z lekkimi, letnimi ciastami dobrze komponują się także jeżyny i porzeczki, a kontrastowym, dającym opór zębom elementem w deserze mogą być morele lub nektarynki.
W roli głównej w letnich ciastach i deserach, jak również w owocowych, wakacyjnych kompotach doskonale sprawdzi się także rabarbar. Równie dobrze smakować będzie w duecie z biszkoptem czy kruchym ciastem oraz w bogatszym połączeniu z innymi owocami.
Ciasta z owocami na lato – pomysły
Największym atutem większości letnich ciast z sezonowymi owocami jest fakt, że ich przygotowanie jest niezwykle proste. Wystarczy bowiem kilka prostych składników, sprawdzony przepis i nowoczesny, ułatwiający pracę sprzęt, taki jak piekarnik parowy seria 800 SteamBoost, który nawet amatorowi pomoże stworzyć pyszny i udany deser.
Przepisem idealnym dla początkujących jest ciasto z rabarbarem i truskawkami. Do jego przygotowania potrzebne będzie:
- 5 jajek,
- ¾ szklanki cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- półtorej szklanki mąki,
- ¾ szklanki oleju,
- 250 g rabarbaru,
- 600 g truskawek.
Owoce dokładnie myjemy, kroimy na niewielkie kawałki i odkładamy na później. Białka jajek ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Pamiętajmy o stopniowym dosypywaniu kryształu, najlepiej po łyżce. Następnie dodajemy żółtka, także po jednym, cały czas mieszając. Dodajemy także olej, mąkę oraz proszek do pieczenia i miksujemy aż do dokładnego połączenia się składników. Gotową masę przekładamy na blachę wysmarowaną masłem. Delikatnie wciskamy w masę pokrojone, przygotowane wcześniej owoce. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do około 180 stopni na 45 minut. Gotowe ciasto pozostawiamy do lekkiego ostudzenia i posypujemy cukrem pudrem.
Ciekawym pomysłem, szczególnie dla fanów serników, jest przepis na letni sernik na zimno z truskawkami. Aby przygotować deser, należy zaopatrzyć się w:
- około 20 g żelatyny,
- 100 ml wody,
- ser do sernika lub twaróg półtłusty,
- 100 do 120 g cukru,
- szklankę kremówki 30%,
- łyżkę cukru lub ekstraktu waniliowego,
- 300 g truskawek.
Pracę rozpoczynamy od rozpuszczenia żelatyny w ciepłej wodzie i jej dokładnego wymieszania. W osobnej misce ucieramy i mieszamy na jednolitą masę ser, cukier, śmietankę kremówkę oraz ekstrakt lub cukier waniliowy. Łyżkę gotowej masy serowej przekładamy do ostudzonej żelatyny z wodą i dokładnie mieszamy. Czynność tę powtarzamy kilka razy, a następnie połączoną z żelatyną masę przelewamy do większej miski z mieszanką serową i dokładnie mieszamy. Całość przekładamy do tortownicy i pozostawiamy w lodówce do ostudzenia, na około 30 minut. Umyte i pokrojone w kawałki truskawki układamy na serniku, który w takiej formie ponownie wstawiamy do lodówki, tym razem przynajmniej na 3–4 godziny. Po tym czasie możemy już delektować się pysznym, chłodnym i idealnym na upalne dni deserem.