CIELĘCINA W MIGDAŁACH

0
301
4/5 - (1 vote)

kulinaria (5)Składniki:

1,5 kg zadniej cielęciny bez kości
Sok wyciśnięty z jednej cytryny
10 dag płynnego miodu
5 dag migdałów
2 łyżki masła
Sól, pieprz

Wykonanie:

Mięso umyć i osuszyć. Ręką wygnieść i natrzeć solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Skropić sokiem wyciśniętym z jednej cytryny i odstawić do lodówki na 4 godziny. Sparzyć wrzątkiem migdały i obrać ze skórki. Ostrym nożem ponakłuwać mięso i naszpikować migdałami.
Mięso ułożyć w brytfannie i polać roztopionym masłem. Piekarnik rozgrzać do 225 stopni, wstawić brytfannę i piec około 15 minut. Zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze około godziny skrapiając od czasu do czasu miodem zmieszanym z sokiem z cytryny i sosem z dna naczynia.

Źródło: https://www.korekcjawadpostawy.pl/kategoria/cwiczenia