Składniki:
1. 2 filety z dorsza
2. 1 cebula
3. 1 pęczek świeżego szpinaku
4. Bulion rybny
5. Masło
6. Oliwa
7. Cytryna
8. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Szpinak przebrać, umyć, osuszyć. Filety z dorsza umyć, osuszyć i oprószyć solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Na kawałki ryby rozłożyć część szpinaku i wiórki masła a następnie zwinąć ciasno i spiąć wykałaczkami.
Folię aluminiową posmarować masłem, nałożyć na nią skropioną sokiem z cytryny rybę nadziewaną szpinakiem i ciasno owinąć. Bulion rybny zagotować i włożyć do niego zawinięte w folę porcje ryby; gotować około 10 minut, a następnie wyjąć z bulionu, ułożyć na blaszce i włożyć do piekarnika na 6 minut.
Resztę szpinaku udusić z masłem i doprawić do smaku. Upieczoną rybę odwinąć z folii i ułożyć na szpinaku. Podawać na zimno lub na ciepło z dodatkiem ryżu.