Śląsk jest charakterystycznym regionem Polski. Region posiada własny język, kulturę (stroje ludowe) i obyczaje. Kuchnia śląska pochodzi z Górnego Śląska. Jest to kuchnia charakteryzującą się różnorodnością. Duży wpływ na kuchnię śląską miały kuchnie innych krajów: Czech, Niemiec, Austrii. Kuchnia śląska to proste potrawy z dużą ilością kalorii. Głównymi składnikami tej kuchni jest nabiał i produkty roślinne. Mięsa były jedzone w święta. Powszechnie znana jest zupa krupnik. Ważnym składnikiem kuchni śląskiej jest kiszona kapusta. Dobrze znaną potrawą są kluski śląskie (podawane z mięsem lub gulaszem). Inne popularne potrawy to m. in. rolada, krupniok, żymlok, wodzionka. Z zup popularny jest rosół śląski, krupnik oraz żur. Charakterystycznym ciastem jest skubaniec (ucierane ciasto z owocami np. truskawkami, agrestem, rabarbarem, wiśniami, gruszkami). Ze Śląska pochodzą również znane w całej Polsce słodkości. Są to m. in. pączki, torty i mazurki. Odwiedzając Śląsk koniecznie należy spróbować obwarzanki i kołacza.