Rate this post

Uff, jak gorąco! Mamy astronomiczne lato, temperatury rosną i chce się pić. Po jaki napój sięgacie, kiedy dokucza Wam pragnienie? Pewnie po wodę, ktoś inny po piwo (oczywiście bezalkoholowe), a ja mam dla Was jeszcze inną propozycję: Ice Tea – mrożona herbata. Ktoś może pomyśleć, że to banał, ale tu się mylicie. Banałem będzie wrzucenie torebki herbaty, zalanie wodą, dodanie kostek lodu i cukru. Zachęcam do stworzenia własnej, pysznej, domowej mrożonej herbaty, która będzie dla Was i Waszych znajomych fantastycznym odkryciem smakowym.

Historia Ice Tea

A czy znacie historię mrożonej herbaty? Podobno wysokie temperatury i brak zainteresowania herbatą pitą na ciepło sprawiły, że Amerykanin, zajmujący się promocją indyjskiej i cejlońskiej herbaty, wpadł na pomysł serwowania jej na zimno. To tak w skrócie.

Przepisy na Mrożoną Herbatę

Koori Dashi

Pierwszą propozycją do stworzenia mrożonej herbaty jest Koori Dashi. Do jej przygotowania potrzebujecie dwóch składników: japońskiej herbaty zielonej gyokuro (można ją zastąpić sencha lub shincha) i kostek lodu. Warto użyć wysokiej jakości herbaty, aby uzyskać fantastyczny smak umami.

Składniki:

  • 10 g gyokuro (sencha, shincha)
  • 300 g kostek lodu

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj dzbanek lub czajniczek.
  2. Wsyp do niego liście herbaty, dodaj kostki lodu.
  3. Po kilku godzinach, kiedy lód się roztopi, otrzymacie naturalnie słodką, odświeżająco-pobudzającą herbatę.

Tuareg

Drugą doskonałą propozycją do przygotowania mrożonej herbaty jest Tuareg. Jest to zielona herbata połączona z miętą nana, popularna w Maroku, gdzie jest pita w ogromnych ilościach. To propozycja dla miłośników słodkich napojów, ponieważ do jej przygotowania użyjemy cukru.

Składniki:

  • 10 g zielonej herbaty
  • 500 ml wody
  • 4 łyżki cukru
  • Kostki lodu wedle uznania

Sposób przygotowania:

  1. Liście herbaty przesypcie do dzbanka, zalejcie wodą o temperaturze 80 stopni.
  2. Po upływie 3 minut oddzielcie napar od liści i wmieszajcie cukier.
  3. Do tak otrzymanej herbaty dodajcie kostki lodu wedle uznania.

Karkade

Kolejna propozycja na upalne dni to napój przygotowany na bazie suszonych kwiatów hibiskusa, zwany karkade. W Egipcie jest on pity przy okazji wszystkich najważniejszych uroczystości rodzinnych. Karkade ma intensywny, piękny kolor oraz wyraźnie kwaśny smak, dlatego zazwyczaj serwowane jest z cukrem. Można go urozmaicić liśćmi świeżej mięty lub imbirem, a cukier zastąpić miodem lub stewią.

Składniki:

  • 1 litr wody
  • 20 g suszonych kwiatów hibiskusa
  • Kostki lodu
  • Miód, cukier, stewia wedle Waszych preferencji

Sposób przygotowania:

  1. Zalać hibiskusa zimną wodą i odstawić na kilka godzin. Powstały napój należy oddzielić od kwiatów i posłodzić.
  2. Można dodać wybrane dodatki: cynamon, mięta, dowolne świeże owoce.
  3. Alternatywny sposób: zalać hibiskus zagotowaną wodą i odstawić na około 5 minut. Po tym czasie odcedzić kwiaty i dodać pozostałe składniki. Aby skrócić czas oczekiwania na zimny napój, można zagotować tylko część wody, a po zaparzeniu dodać pozostałą.

Tajska Herbata

Pamiętam czasy, kiedy jako dziecko piłam herbatę z dodatkiem mleka, popularnie zwaną bawarką. Czy ktoś z Was próbował bawarki na zimno? W tej chwili mam na myśli tajską herbatę, którą przygotowuje się ze słodzonym mlekiem skondensowanym i kruszonym lodem. Ah! Na samą myśl ślinka mi cieknie ?. Ten cudownie kremowy i słodki napój mrożony to po części herbata, a po części deser. Idealnie sprawdzi się do popijania w upalne dni.

Składniki:

  • 10 g czarnej mocnej herbaty
  • 500 ml wody
  • Gwiazdka anyżu
  • Kawałek kory cynamonu
  • Kilka strączków kardamonu
  • 4 łyżki słodzonego mleka skondensowanego
  • Pół szklanki zagęszczonego mleka niesłodzonego
  • Kostki lodu wedle uznania

Sposób przygotowania:

  1. Herbatę wraz z przyprawami umieśćcie w garnku, zalejcie wodą i zagotujcie.
  2. Dodajcie słodzone mleko skondensowane i odstawcie do wystygnięcia.
  3. Gdy herbata wystygnie, odcedźcie ją, dodajcie lód i zagęszczone mleko.

To tylko kilka przepisów na mrożoną herbatę. Można ich przygotować nieskończenie wiele, ogranicza nas tylko wyobraźnia. Z przygotowaniem tych wymienionych przeze mnie nie czekajcie zbyt długo, bo są wyjątkowe.

AW

eherbata.pl