Prowadząc punkt gastronomiczne, restaurację, bar czy jadłodajnię będziemy potrzebowali mebli. Meble dla gastronomii powinny spełniać szereg wymogów, by spełniały swoje funkcje. Muszą być odporne na zarysowania i działanie środków czyszczących, również silnych środków do dezynfekcji. Ponadto trzeba zadbać, by były łatwe do czyszczenia i utrzymania czystości.
Meble gastronomiczne najczęściej wykonane są ze stali nierdzewnej, która jest łatwa do utrzymania w czystości i zapewnia odpowiedni poziom higieny. Prócz mebli nierdzewnych powszechnie wykorzystuje się również regały z blachy kwasoodpornej, które wykorzystywane są na równi w pomieszczeniach kuchennych, jak i magazynowych.
Wśród mebli ze stali nierdzewnej wyróżnić możemy zlewy, o różnej ilości komór, stoły robocze i regały. Krawędzie takich mebli powinny być odpowiednio zaokrąglone, a dna komór wyprofilowane. Zapobiega to gromadzeniu się zanieczyszczeń i pomaga w odprowadzaniu wody. Meble gastronomiczne to również metalowe szafy, szafki z szufladami i bez, umożliwiające przechowywanie różnego rodzaju akcesoriów kuchennych, drobnego sprzętu gastronomicznego oraz produktów spożywczych.
Bez względu na to, jakie wybierzemy meble, powinny być solidne, trwałe, funkcjonalne i niezawodne.