Składniki:
1. 3 jajka na twardo
2. 30 dag tuńczyka z puszki
3. 1 cebula
4. 1 łyżka masła
5. 1 łyżka mąki pszennej
6. ? szklanki mleka
7. ? szklanki śmietany kremówki
8. 1 cytryna
9. żółty ser
10. Kapary
11. 12 usmażonych naleśników
Wykonanie:
Tuńczyka wyłożyć z puszki na sitko i osączyć. Ugotowane na twardo jajka obrać i drobno posiekać. Cebulę obrać i drobniutko pokroić.
W garnku zasmażyć mąkę z masłem, a następnie rozprowadzić ją mlekiem i śmietaną i ciągle mieszając podgrzewać aż sos stanie się gęsty. Do sosu dodać posiekane jajka, tuńczyka, cebulę i kapary. Doprawić sokiem z cytryny, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Naleśniki smarować tak przygotowanym farszem i zwijać w rulony; układać w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym; posypać startym żółtym serem i zapiekać 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.