Składniki:
75 dag cielęciny bez kości
10 dag boczku
20 dag wątróbek drobiowych
3 jajka
Kieliszek koniaku
1 łyżka smalcu
1 bułka kajzerka
10 dag słoniny w plasterkach
Suszony tymianek
Gałka muszkatołowa
5 łyżek kolorowego pieprzu
Sól, pieprz
Na marynatę:
1 pietruszka
1 marchewka
1 por
Pól szklanki białego wina
Wykonanie:
Warzywa na marynatę oczyścić, umyć i pokroić. Cielęcinę umyć i także pokroić na mniejsze kawałki. Wszystko to zalać winem i odstawić na dwa dni, co kilka godzin odwracając mięso.
Smalec rozgrzać na patelni. Włożyć na rozgrzany smalec mięso oczyszczone z warzyw i obsmażyć.
Dołożyć słoninę, podlać woda i gotować około 2 godzin. Dołożyć wątróbki i dusić jeszcze 5-10 minut.
Bułkę namoczyć i odcisnąć. Zmielić w maszynce do mięsa razem z wystudzonym mięsem. Dodać jajka i alkohol, przyprawić tymiankiem, gałką muszkatołową solą i świeżo zmielonym pieprzem. Masę nałożyć do formy (najlepiej teflonowej) nakryć plasterkami słoniny i upiec w 180 stopniach ( około 1 godziny). Po tym czasie zdjąć z wierzchu słoninę i posypać kolorowym pieprzem. Piec jeszcze 15 minut.