Dynia jest bardzo uniwersalnym warzywem, które możemy wykorzystać do obiadu, kolacji czy deseru. Jadalny jest zarówno miąższ, jak i pestki. W artykule wyjaśniamy, jak przyprawić dynię, aby wydobyć z niej najwięcej smaku oraz jakie dania z dyni warto przygotować w czasie sezonu jesiennego.
Jak przyprawić dynię? Najlepsze kombinacje
Aby wydobyć z dyni najlepsze walory kulinarne, musimy ją odpowiednio doprawić. Smak dyni jest bowiem dość subtelny, więc bez dobrze dobranych przypraw, danie może wydawać się mdłe. To, co najlepiej komponuje się z dynią, to korzenne i pikantne przyprawy. Oczywiście nie może również zabraknąć soli i pieprzu. Poniżej przedstawiamy najlepsze kombinacje przypraw, które doskonale wzbogacą smak dyni i nadadzą przyrządzanej potrawie charakteru.
Imbir i cynamon
Imbir ma charakterystyczny, cytrynowy smak z nutą pikanterii i korzennego aromatu. To świetny dodatek zarówno do potraw orientalnych, jak i dań na słodko. W cynamonie z kolei dominuje korzenno-słodki aromat, który nadaje intrygującego smaku rozmaitym deserom – także z dyni. Połączenie obu przypraw będzie idealną kombinacją np. do dyniowych babeczek.
Gałka muszkatołowa i curry
Gałka muszkatołowa wyróżnia się ostrym i gorzkim smakiem. Nadaje ciekawy aromat i pogłębia smak pikantnych dań. Curry z kolei to kompozycja składająca się z rozmaitych składników, w zależności od regionu, np. kurkumy, kminu rzymskiego, imbiru, liści curry, papryki czy cynamonu. Dania z dyni, które zostaną przyprawione gałką muszkatołową i curry, nabiorą egzotycznego smaku i głębokiego aromatu.
Papryka słodka i chilli
Papryka słodka nadaje potrawom bardziej wybornego charakteru. Jest jednocześnie słodka, jak i lekko ostra. Chilli z kolei wyostrza kubki smakowe i sprawia, że przyrządzone danie zyskuje pikanterii. Mieszanka obu przypraw będzie świetną kompozycją do jesiennych dań, takich jak rozgrzewająca zupa dyniowa czy leczo z dynią.
Wysoka jakość przyprawy do dyni to gwarancja dobrego smaku
Jeśli sporo gotujesz czy pieczesz, warto zacząć zaopatrywać się w przyprawy w sklepie internetowym, gdzie możesz kupić je w dużych opakowaniach np. po 1 kg, zamiast np. 100 g. Dlaczego? Ceny przypraw sprzedawanych w większych opakowaniach są znacznie niższe w przeliczeniu na 1 kg, co bezpośrednio przełoży się na Twój budżet domowy, jeśli często gotujesz. Warto jednak przy takich zakupach zwrócić uwagę na renomę sklepu z przyprawami oraz tego, jaki proces przechodzi dana przyprawa, zanim trafi w nasze ręce. Ważne jest, aby przyprawy były pakowane i przechowywane w odpowiednich warunkach (temperatura, wilgotność, szczelność opakowania) – tylko wtedy będą dostarczały pełni smaku, barwy i aromatu.
Co zrobić z dyni na obiad, kolację, deser? Jesienne propozycje
Dynia ma bardzo niewiele kalorii, bo zaledwie 27 kcal na 100 g miąższu. Dodatkowo szybko syci, ponieważ jest bogata w błonnik. To prawdziwy dar jesieni, który zdecydowanie warto wykorzystać w kuchni. A zastosowanie dyni jest bardzo szerokie. Z miąższu można przyrządzić zupę, placki, kotlety, purée, dżemy, farsze do naleśników czy wypieki słodkie typu babeczki i ciasta. Pestki z kolei mogą stanowić dodatek do sałatek. Poniżej przedstawiamy pomysł na pyszny sernik z dyni – to doskonała alternatywa dla wysokokalorycznego, tradycyjnego sernika.
Sernik dyniowy – idealny na jesień
- Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. W osobnym naczyniu miksujemy na gładką masę 200 g kruchych ciasteczek maślanych z 1 łyżką roztopionego masła. Wykładamy nią spód tortownicy i wstawiamy do lodówki.
- Następnie przygotowujemy masę serową. Miąższ dyni mocno odciskamy na sitku i odmierzamy 2 szklanki. Dodajemy 400 g zmiksowanego twarogu, startą skórkę pomarańczy, 1 łyżeczkę imbiru, 125 g serka mascarpone i ponownie miksujemy. Do masy dodajemy 3 łyżki mąki ziemniaczanej, szklankę cukru trzcinowego, po czym miksujemy przez minutę. Następnie dodajemy 5 jajek i 2 żółtka, dokładnie miksując masę w trakcie wbijania jajek.
- Masę wylewamy na przygotowany wcześniej spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 15 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 120 st. C i pieczemy 105 minut.