Składniki:
1. Pół kilograma zmielonej łopatki wieprzowej
2. 1 łyżka masła
3. 1 cebula
4. 1 jajko
5. 3 łyżki bułki tartej
6. 1 pęczek świeżego koperku
7. Pół litra warzywnego bulionu
8. Pół szklanki śmietany
9. 2 łyżki mąki pszennej
10. Gałka muszkatołowa
11. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Na patelni rozgrzać masło; cebulę obrać, posiekać i zeszklić na maśle. Do miski przełożyć mięso, dodać do niego jajko, bułkę tartą, zesmażoną cebulę; doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i dokładnie wyrobić gładką masę. Z masy uformować równe kulki, ułożyć na deseczce i wstawić na 15 minut do lodówki.
Bulion zagotować i wkładać partiami pulpety; gotować około 15 minut a następnie odcedzić.
Koperek umyć i dosyć grubo posiekać. Śmietanę wymieszać z mąką i wlać do gotującego bulionu. Gotować około 5 minut a następnie wsypać koperek. Doprawić sos do smaku gałką muszkatołową solą i pieprzem. Pulpety polać sosem.