Świeże, chrupiące bułki, w towarzystwie ulubionych dodatków i aromatycznej kawy to obraz, z którym większość z nas kojarzy sobie udane śniadanie lub lunch. Najczęściej decydujemy się na zakup pieczywa w sklepie czy piekarni; do mniejszości należą ci, którzy własnoręcznie wypiekają bułki dla siebie i swoich bliskich. Najczęściej obawiamy się, że proces ten może okazać się dla nas zbyt trudny i czasochłonny. Warto jednak spróbować i przekonać się, że nie jest to tak trudna sztuka – zwłaszcza kiedy do pomocy mamy nowoczesny, funkcjonalny piekarnik parowy!
Bułki z piekarnika parowego – od czego zacząć?
Samo pieczenie bułek w piekarniku parowym nie jest procesem trudnym czy czasochłonnym, jednak wymaga pewnych przygotowań. Warto rozpocząć je już dzień wcześniej, aby następnego dnia rano włożyć jedynie ciasto do piekarnika i otrzymać pyszne, aromatyczne i chrupiące bułeczki idealne na śniadanie.
Aby przygotować ciasto na osiem standardowej wielkości bułek potrzebne będą takie składniki jak:
- pół kilograma mąki – możemy wybrać jeden lub kilka rodzajów; mąkę pszenną, żytnią bądź pełnoziarnistą,
- 1 i ⅓ szklanki mleka,
- ¼ kostki masła,
- ¼ kostki drożdży (25 g),
- pół łyżeczki cukru,
- łyżeczka soli,
- jajko,
- ziarna według uznania – sezam, mak, pestki dyni lub słonecznika etc.
Pracę rozpoczynamy od stopienia i ostudzenia masła i delikatnego podgrzania mleka. Masło odstawiamy, natomiast letnie mleko łączymy z dwiema łyżkami mąki, drożdżami i cukrem. Całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przesiewamy pozostałą część mąki i przygotowujemy pozostałe składniki. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę, sól, jajko oraz połowę przygotowanego masła. Całość wyrabiamy chwilę, a następnie dodajemy drugą część masła oraz ewentualne nasiona. Ciasto przekładamy do miski i przykrywamy szczelnie bawełnianą ściereczką. Jeżeli planujemy piec bułki na następny dzień, ciasto wkładamy do lodówki, jeśli natomiast chcemy upiec je od razu, formujemy bułki i raz jeszcze pozostawiamy do ostatecznego wyrośnięcia, na około 15 minut.
Przed włączeniem piekarnika parowego należy uzupełnić wodą specjalną szufladę. Następnie wybrać specjalny program pieczenia pieczywa i włożyć bułki do piekarnika. Optymalna temperatura pieczenia to 190 stopni, natomiast czas, który potrzebny będzie do odpowiedniego wypieczenia bułeczek, to około 15 minut.
Zdrowie, dobra zabawa i prostota
Własnoręczne wykonane bułki na parze z piekarnika to pyszna i zdrowsza alternatywa sklepowego pieczywa. Samodzielnie piekąc bułki, możemy zdecydować, jakie dodatki się w nich znajdą; mamy także pewność, że nie będą to wyroby z dodatkiem ulepszaczy smaków czy innych niepożądanych składników. Samodzielne pieczenie bułek z pomocą nowoczesnych piekarników parowych jest wyjątkowo proste. Pierwsze własnoręczne pieczenie bułek warto wykonać wspólnie z najbliższymi. To doskonały pomysł na wspólne spędzenie zbliżającego się świątecznego czasu. Przygotowania do świąt warto urozmaicić samodzielnym pieczeniem pysznych bułek, dokładnie takich, jakie lubią domownicy.
Funkcjonalny piekarnik Electrolux, wyposażony w program pieczenia z funkcją pary, gwarantuje pełne powodzenie działania. Co więcej, niektóre z nowoczesnych modeli piekarników Electrolux wyposażone są w wyjątkowo praktyczną funkcję wyrastanie ciasta, dzięki której nie musimy już szukać najcieplejszego miejsca w domu, dogodnego dla miski z zaczynem. Wystarczy ustawić program i umieścić naczynie z ciastem wewnątrz kuchenki. Korzystając z piekarnika, warto także pamiętać o innej, ważnej i przydatnej funkcji, jaką jest odświeżanie pieczywa. Jeśli po upieczeniu bułek i zjedzonym śniadaniu wciąż pozostanie nam kilka sztuk, możemy z łatwością odświeżyć je następnego lub jeszcze kolejnego dnia, ciesząc się ich świeżością i smakiem, a także zapobiegając marnowaniu żywności.