Składniki:
1. Pół kilograma filetów śledziowych (matyjas)
2. 1 czerwona cebula
3. 1 papryka
4. 1 jabłko
5. Małe korniszony
6. ? szklanki mleka
7. Koper
8. Kapary
9. Cytryna
10. Majonez
11. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Śledzie zalać mlekiem i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie wyjąć z mleka, osuszyć i pokroić w wzdłuż na paski.
Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w słupki; skropić sokiem z cytryny. Cebulę obrać i pokroić w piórka; paprykę oczyścić z pestek, umyć, osuszyć i pokroić w słupki.
Majonez wymieszać z sokiem z cytryny, przyprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i połączyć z pokrojonymi warzywami i malutkimi korniszonami.
Śledzie zwinąć luźno, (aby środek był pusty) i spiąć wykałaczkami. Środki napełnić przygotowanym farszem i odstawić na dwie godziny do lodówki.
Przed podaniem ułożyć na półmisku i ozdobić według uznania.