Składniki:
2,5 surowej szynki ze skórką
30 goździków
5 dag soli
Na marynatę:
1 litr białego półwytrawnego wina
5 cebul
10 liści laurowych
10 ziarenek ziela angielskiego
20 dag cukru
Wykonanie:
Cebule obrać, umyć, pokroić w ćwiartki, zalać winem, dodać ziarenka ziela angielskiego, cukier i liście laurowe. W kamionkowym naczyniu ułożyć szynkę i zalać marynatą. Odstawić pod przykryciem na 4 dni w chłodne miejsce i co parę godzin szynkę odwracać.
Szynkę wyjąć z marynaty i osuszyć. Skórkę ponacinać w kratkę i naszpikować goździkami. Ułożyć w naczyniu do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec szynkę około 3 godzin. W czasie pieczenia, mięso często polewać pozostałą marynatą a następnie powstałym na dnie naczynia sosem. Pod koniec pieczenia obniżyć temperaturę w piekarniku. Po wyjęciu z piekarnika, szynkę owinąć folią i odstawić do wystudzenia.