Uczulenie na jedzenie

0
157
Rate this post

Alergia pokarmowa to gwałtowne reakcje, które pojawiają się po zjedzeniu uczulającego nas pokarmu. Coraz więcej dorosłych cierpi na alergię pokarmową.

Wywołują ją najczęściej ryby, owoce morza, zboża, przyprawy, seler, orzechy, cytrusy, soja. Po zjedzeniu uczulającego pokarmu mogą pojawić się przykre dolegliwości takie jak nudności, wymioty, bóle brzucha, biegunka, obrzęki warg, świąd i wysypka. Męcząca nas alergia może być przyczyną zapalenia błony śluzowej układu pokarmowego: żołądka, jelit, uszkodzenia kosmyków jelitowych, co powoduje niedobory pokarmowe. Jeśli alergia jest bardzo silna wówczas może pojawić się tzw. wstrząs anafilaktyczny, który jest groźny dla życia, powoduje on spadek ciśnienia, zaburzenia oddychania, rytmu serca, duszności i dzwonienie w uszach. Ale również uczucie osłabienia, mrowienie, swędzenie, uczucie gorąca, bóle brzucha. Osoby, które są narażone na tak silny alergiczny atak powinny mieć przy sobie ampułkostrzykawkę z adrenaliną, i szybko jej wtedy użyć i wezwać pogotowie. Niekiedy uczula nas kilka substancji o wspólnym pochodzeniu lub o podobnej budowie. Ale możliwa jest również tzw. alergia krzyżowa, którą wywołują alergeny z różnych grup. Wówczas cierpiący na alergię może mieć jednocześnie alergię pokarmową, kontaktową lub wziewną. Obrazując to dokładniej chory może mieć uczulenie na konkretne pyłki roślin ale towarzyszy temu również alergia na niektóre owoce. Kiedy lekarz podejrzewa alergię, kieruje pacjenta na testy. Testy zawierają główne alergeny pokarmowe takie jak mleko, mąkę, jaja, ryby, jabłko, marchew, truskawkę, pomidor, mięso szczególnie wieprzowinę, kakao, przyprawy i orzechy.