W niedzielny poranek zawsze nie ma się pomysłu na obiad. Jednak kiedy już pomysł jest i jest nim kurczak warto wybrać tego najlepszego. Wiele osób uważa, że dobry kurczak to taki niepakowany. Najczęściej kupujemy je na bazarku, bo myślimy, że taki kurczak jest najlepszej jakości. Nie mamy 100% pewności, że kupiliśmy produkt nie tylko świeży, ale najwyższej jakości. Zapakowany kurczak jest poddawany najwyższej kontroli przez co gwarantuje, że kupione mięso jest zdrowsze. Kurczaki pakowane są sprawdzane pod kątem substancji czynnych, więc nawet nie ma mowy o tym, żeby truć siebie i najbliższych antybiotykami czy też innymi lekami, które rzekomo są w kurczaku. Jeśli podczas badań zauważy się, że kurczak przekroczył dopuszczalną normę to taki produkt nie trafia na rynek. Stawiając na drób pakowany jesteśmy pewni z jakiej hodowli pochodzi. Kurczak warto kupować pod koniec zakupów, żeby uniknąć przetrzymywania mięsa w temperaturze wyższej niż zalecana. Nie trzeba od razu kupować całego kurczaka dla mniejszych potraw.