Gastronomia
Te liczby są wręcz zatrważające. Obecnie na świecie żyje ponad miliard osób z nadwagą, a ponad 300 milionów z nas cierpi na chorobliwą otyłość. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ostrzega, że wskaźnik ten ma tendencję rosnącą i nie jest wykluczone, że jeszcze przed nastaniem roku 2015 liczba osób z nadmierną masą ciała przekroczy 1,5 miliarda. Pamiętajmy, że każde „nadprogramowe” 15 kg wagi to aż o 30% większe ryzyko przedwczesnego zgonu. Dopiero niedawno przemysł gastronomiczny wprowadził działania mające na celu chronić konsumentów. Z czego jednak wynikają nasze problemy z nadwagą?
Ostatnimi czasy nawet Polacy, zwykle lubujący się w klasycznej żywności, zakosztowali w daniach typu fast-food. Przygotowywanie posiłków bez rozwagi, w pośpiechu i byle jak doprowadziło do tego, że niemal co piąty przeciętny rodak cierpi na otyłość. Czy jest to skutek tego, że frytownica i opiekacz stały się wręcz żelaznym sprzętem każdej kuchni?
Jeśli domowa waga platformowa osobista uparcie pokazuje o kilka kilogramów więcej, niż byśmy chcieli, nie ma co usprawiedliwiać się, że to wina szkodliwej żywności, czy też tego, że urządzenia gastronomiczne generują ogromne ilości szkodliwych substancji. Wszystko zależy przecież tylko i wyłącznie od naszego zdrowego rozsądku. Frytownica wcale nie musi być mordercą zgrabnej figury, a smażalnik i naleśnikarka nie są ostatecznym końcem dla zdrowia. Wystarczy jedynie zadbać o racjonalne porcjowanie, lub chociaż o to, aby frytownica nie stała się jedynym sprzętem stosowanym w kuchni. Co prawda jest to jeden z tych sprzętów, które udział człowieka ograniczają do minimum, jednak lenistwo nie jest dobrym sposobem na zachowanie dobrego zdrowia. Pomyślmy chociażby o tym, że płyta grillowa lub opiekacz to nie mniej smaczne, a znacznie zdrowsze przygotowanie codziennego obiadu. Urządzenia gastronomiczne tego typu działają w minimalnych ilościach tłuszczu, a co również ważne, nie wymagają specjalnego nadzoru. Jak więc widać, to co smaczne, wcale nie musi być niezdrowe! Jest do doskonała odpowiedź na to, co zgłaszali konsumenci w ankietach tworzonych przez Światową Organizację Zdrowia – niemal połowa polskich respondentów była zdania, że tylko niezdrowa żywność typu fast-food może być smakowita. Stwierdzili również, że naturalne jedzenie jest również droższe i nie syci aż tak dobrze, jakby tego chcieli.
I byli w błędzie!
Nie ma co ukrywać, że większość z nas w posiłku widzi coś więcej, niż tylko jedną z naturalnych czynności fizjologicznych. Owszem, potrzebujemy żywności do sprawnego funkcjonowania, jednak czemu by nie połączyć przyjemnego z pożytecznym? Stosując nowoczesne urządzenia gastronomiczne jest to możliwe. Przykładowo, płyta grillowa pozwoli przygotować pyszne zdrowe filety w krótkim czasie, a na dodatek zdrowo. Frytownica również nie musi być katem dla sylwetki, o ile będziemy ją stosować rozważnie, a usmażone frytki odsączymy z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Jest jednak postęp: coraz więcej Polaków pragnie odżywiać się zdrowo, dlatego poświęcają coraz więcej uwagi na przygotowywanie żywności. Rozważnie stosują urządzenia gastronomiczne, wiedzą, że naleśnikarka oznacza nie tylko tłusty deser, ale również i zdrową przekąskę. Płyta grillowa i opiekacz stają się podstawą zdrowej, beztłuszczowej kuchni.