Składniki:
1. 20 dag pieczarek
2. 1 marchewka
3. 1 cebula
4. 6 szklanek bulionu
5. 30 dag mięsa mielonego z indyka
6. 1 jajko
7. 1 łyżka bułki tartej
8. 2 łyżki masła
9. 3 łyżki mąki pszennej
10. 20 dag startego żółtego sera
11. Gałka muszkatołowa
12. Olej do smażenia klopsów
13. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Marchewkę i cebulę obrać, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać masło i podsmażyć warzywa. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki i dołożyć do garnka z warzywami. Smażyć jeszcze chwilę mieszając, a następnie oprószyć mąką i powoli wlewać bulion cały czas mieszając. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, przykryć i gotować na wolnym ogniu około 20 minut.
Mięso przełożyć do miski, wbić jajko, dodać bułkę tartą, doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i wyrobić na jednolitą masę. Na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć na nim uformowanie klopsiki.
Do zupy dodać starty ser i mieszać aż się rozpuści a następnie do zupy włożyć klopsiki i od razu podawać.